Benoem Amsterdam tot gaststad 2028


NU.nl – 24 februari 2011

Het olympisch roer moet om. Dat was de conclusie van de toonaangevende Nederlandse sportdelegatie die vorige week Rio de Janeiro bezocht.

We moeten snel wakker worden, het gaat te langzaam en de stappen die worden genomen zijn niet groot genoeg. Prima. Ik ben het er volledig mee eens. Sterker, als voorzitter van de Sportraad Amsterdam ben ik bereid de eerste logische stap te zetten. Benoem Amsterdam vandaag nog tot naamdrager van het bid voor de Spelen in 2028.

Eerste hindernis genomen.
Einde van een zinloze schijnverkiezing waarvan iedereen de afloop toch al kent. Immers, geen Nederlander die met droge ogen kan betogen dat we met Rotterdam net zoveel kans hebben op het binnenhalen van de Spelen.

Taxichauffeur
Dat ligt niet aan de kunde of onkunde van deze en andere Nederlandse steden, integendeel, maar iedereen heeft het op vakantie wel eens aan den lijve ondervonden. Where are you from? The Netherlands. Huh? Holland! Aah, Amsterdam. Of je nou een taxichauffeur uit Delhi spreekt, een lanchakapitein uit Guatemala of een van de IOC-leden die straks de Spelen toe moeten wijzen: Amsterdam spreekt tot de verbeelding. Rotterdam, vermoeden veel buitenlanders, is een verspreking voor Amsterdam.

Om te kunnen concurreren met de – voor het IOC enorm interessante – groeimarkten zullen we als Nederland al onze traditioneel sterke punten volledig moeten benutten. Het merk Amsterdam is er daar één van.

Toewijzingsproces
Zijn we ook meteen verlost van de absurde – zich inmiddels voortslepende en kostbare – procedure die is bedacht om in consensus tot een gaststad te komen. Transparant is het evenmin. Op de websites van het NOC-NSF en het Ministerie van VWS wordt het toewijzingsproces niet eens beschreven. Navraag leert dat de Council Olympisch Plan 2028, waar onder meer de G4 deel van uitmaken, in gezamenlijkheid een advies uitbrengt aan het kabinet.

Leuk hoor, dat streven naar eensgezindheid, maar tegen de tijd dat hier overeenstemming over is bereikt is het hele onderwerp zo doodonderhandeld dat het Olympisch Vuur in iedere stad spontaan dooft. Amsterdam de naam, Rotterdam de sport. Zo’n polderoplossing staat ons te wachten.

Fietsen in Limburg
Herken ik de kracht van de nationale aanpak dan niet? Natuurlijk wel. Fietsen in Limburg, zwemmen in Eindhoven, zeilen in Den Haag en tal van sporten in Rotterdam. Het is allemaal even logisch als noodzakelijk. Al was het maar omdat het voor een ieder toch duidelijk is dat Amsterdam nooit in staat zal zijn alle sporten binnen de eigen stadsgrenzen te faciliteren.

De Spelen kunnen we alleen maar samen organiseren. Maar dan moeten ze hier wel eerst komen. En daarvoor heeft heel Nederland het sterke merk Amsterdam keihard nodig. Door ons hier vanaf vandaag gezamenlijk achter te scharen kunnen we de droom van het samen organiseren van de Olympische Spelen in 2028 in leven houden.

Deze column verscheen op 24 februari 2011 op www.nu.nl. klik hier hier voor de column.

2011-02-24

Comment

This post doesn't have any comment. Be the first one!

hide comments
Share
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!