R. (Rocky) Hehakaija

Roxanne “Rocky” Hehakaija heeft van jongs af aan gevoetbald. Als voetballer schopt ze het tot jong Oranje en treedt ze als eerste vrouw toe tot het straatvoetbalteam van Edgar Davids “Street Legends”, destijds ’s werelds beste straatvoetbalteam. Met dit team reist ze de hele wereld over tot een zware knieblessure een einde maakte aan haar voetbalcarrière.

Sindsdien gebruikt ze de kracht van het (straat)voetbal om sociale verandering teweeg te brengen. in 2014 richt ze de organisatie Favela Street op. Een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat jongeren opleidt tot rolmodellen door middel van straatvoetbal. Gebaseerd op de filosofie: als je het beste uit jezelf haalt, kun je een positief verschil maken in je community. Ze wil jongeren het gevoel doorgeven dat ze iets kunnen zijn. Dat ze ertoe doen. Zodat ze zich kunnen losmaken van het beeld dat de maatschappij op ze projecteert.

Favela Street is inmiddels actief in Brazilië, op Haïti, Curaçao, Sudan en hier in Amsterdam. Na jaren werken met jongeren uit alle hoeken – van sloppenwijken tot middelbare scholen en jeugdgevangenissen – heeft ze haar aanpak vastgelegd in een eigen methodiek. Een wetenschappelijk onderbouwd en meetbaar programma dat sociale uitsluiting aanpakt met cognitieve gedragsmatige technieken, waarbij continu aandacht is voor het geloof in eigen kunnen. Zo vergroot Favela Street voor deze jongeren de kansen op een positieve toekomst.

Rocky’s werkwijze is alom gelauwerd. De Britse omroep BBC nam haar op in de “BBC 100 Women”, ze ontving de Joke Smit Aanmoedigingsprijs in 2019 en was één van de genomineerden voor “The World’s Most Innovative Women in 2020 naast Michelle Obama”. Onlangs werd ze de eerste en tot nog toe enige vrouw die vereeuwigd is in het straatvoetbalteam van het wereldberoemde voetbalspel FIFA 20.