T. (Thijs) Zonneveld

Thijs Zonneveld is een voormalig professioneel wielrenner. Hedendaags is hij vooral bekend en actief als columnist, schrijver en journalist. Hij werkt bij het Algemeen Dagblad, is analist bij de NOS en deed deze zomer dagelijks verslag van de Olympische Spelen in Tokio.

Thijs schreef meerdere boeken – voornamelijk over de wielersport – waaronder het onlangs verschenen ‘Altijd Koers’. Voor het schrijven van de biografie van Thomas Dekker, met de titel ‘Mijn Gevecht’, ontving hij in 2016 de prijs van Sportjournalist van het jaar. Als columnist schrijft Thijs regelmatig over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. Zo wakkerde hij onder andere het maatschappelijk debat aan over het menselijker maken van de topsport, de staat van het beweegonderwijs en de huidige beweegcrisis.

Vandaag de dag is hij nog altijd zeer actief als sporter. Naast het hartstochtelijk recreatieve koersen op de fiets heeft hij zich de afgelopen jaren toegelegd op het strandracen. En met succes: in 2015 werd hij Nederlands kampioen in deze discipline en in 2017 en 2018 won hij de strandrace van Hoek van Holland.