N. (Neal) Petersen

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2023
Expertise: Sport, media en ondernemerschap
Sport: Voetbal, vechtsport
Nevenfuncties:

Neal Petersen is geboren op 14 november 1984 te Alphen aan de Rijn. Hij volgde de opleiding Journalistiek in Utrecht en de studie Communicatie in Boston aan de Northeastern University. Als voetbalspeler behaalde Neal het hoogste jeugdelftal van profclub FC Groningen.

Neal is vooral bekend en actief als presentator en programmamaker van sportprogramma’s. Zo maakte hij in het verleden programma’s voor European Hockey League, Formule 1, Voetbal International, Darts en presenteerde hij onder meer ‘UFC Fight Night’ op FOX. Verder is Neal ook een expert in Amerikaanse sporten en richtte hij in 2011 het online platform Sport Amerika op.

Hedendaags is Neal voornamelijk presentator bij FC Afkicken – het online voetbalkanaal van Nederland – waar hij tevens de oprichter van is. Met FC Afkicken bereikt hij middels live-programma’s, podcasts en video’s vele miljoenen voetballiefhebbers.

M. (Mirka) Janssen

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2023
Expertise: Bewegen in en om school, bewegingsonderwijs en jeugd
Sport: Racefietsen, wandelen, krachttraining, schaatsen, boulderen, suppen
Nevenfuncties: Eigenaar scholingsorganisatie PLAYgrounds, trainer Kangoeroes (kleuters) korfbal bij GroenGeel

Mirka Janssen is geboren op 31 maart 1982 te Amsterdam. In 2008 en 2011 behaalde zij respectievelijk haar masterdiploma in Bewegingswetenschappen en Epidemiologie. Bovendien promoveerde Mirka in 2014 aan de Universiteit Amsterdam (VUmc) met een proefschrift over het schoolpleinprogramma PLAYgrounds. Dit programma is doorontwikkeld voor de praktijk en opgenomen als erkende interventie in de landelijke database van effectieve interventies.

Mirka is momenteel lector van het lectoraat Bewegen in en om School (BIOS) aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar officiële benoeming vond plaats in 2021. De toekomstdroom van het lectoraat is dat alle kinderen de kans krijgen om gezond op te groeien, met veel ruimte om het plezier en de positieve effecten van bewegen te ervaren. Daarnaast heeft zij meerdere wetenschappelijke en professionele publicaties over bewegen en bewegingsonderwijs op haar naam staan.

Mirka is tevens adviseur van de beweegcoalitie. De beweegcoalitie heeft als doel om de essentiële rol van beweging in en rondom school te agenderen voor de ontwikkeling van het kind.

J. (Jason) Blackmore

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2023
Expertise: Sport, ondernemerschap, ruimtelijke ordening
Sport: Windsurfen, zeilen, kitesurfen, skiën, snowboarden, kickboksen, autoracen en golfen
Nevenfuncties:

Jason Blackmore is geboren op 11 november 1968 te Moreton in Marsh (UK). Sinds 1975 woonachtig in Nederland met twee nationaliteiten (Brits en Nederlands). In 1992 behaalde hij zijn diploma in HEAO International Marketing.

Sport en bewegen is een enorme inspiratiebron voor Jason in zijn dagelijkse leven en in het leiden van een onderneming. Jason heeft zich als sporter nooit toegelegd op één sport, maar haalt juist plezier uit het beoefenen van verschillende takken van sport. Zo doet – of deed – hij aan windsurfen, zeilen, kitesurfen, skiën, snowboarden, kickboksen, autoracen en golfen.

Al vanaf 1990 is Jason werkzaam in de vastgoedwereld. Inmiddels al meer dan 14 jaar in de rol van algemeen directeur bij G&S Vastgoed, een gerenommeerde Nederlandse projectontwikkelaar die bekend staat om het realiseren van hoogwaardige (stedelijke) projecten. Als algemeen directeur is hij betrokken (geweest) bij grootschalige kantoorontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost en Zuidas.

A. (Alex) Klusman

Bekijk LinkedIn
Functie: Vicevoorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2023
Expertise: Sport en maatschappij, politiek, ondernemerschap
Sport: Voetbal, fitness en wielrennen
Nevenfuncties: Voorzitter Raad van Toezicht Theater Bellevue Amsterdam, voorzitter Voetbalvereniging sv DRC, adviesraad Join for Joy, oprichter en presentator podcast ‘Mee Op Missie: Verhalen van veterenanen’

Alex Klusman is geboren op 27 oktober 1969 in Kitwe te Zambia. Sport heeft altijd als rode draad gefungeerd in het leven van Alex. Zowel in zijn geboorteland Zambia als in Amsterdam was hij – en nog steeds –  te vinden op of langs de sportvelden. In 1994 ontving hij zijn masterdiploma in Internationale betrekkingen aan de Universiteit van Groningen.

Momenteel is voetbalclub DRC in Amsterdam zijn tweede thuis geworden, tevens de club waar zijn twee zonen voetballen. Zelf is hij al ruim 10 jaar actief binnen de club als trainer, coach en voorzitter.

Naast zijn voorliefde voor sport heeft Alex in zijn leven veel werkzaamheden verricht in de politiek. Zo is hij onder andere één van de oprichters van het campagnebureau BKB, een Amsterdams bureau die zich specialiseert op het gebied van campagne-, communicatie- en mediatrainingen. Alex draagt via BKB bij aan maatschappelijke onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen, zoals; de erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteranen en de toekomst van het (amateur)voetbal in Amsterdam en ver daarbuiten.

L. (Liza) van der Most

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2023
Expertise: Topsport, jeugd, sport en maatschappij
Sport: Voetbal
Nevenfuncties: Ambassadeur Big Brothers Big Sisters, ambassadeur Stichting Life Goals

Liza van der Most werd geboren op 8 oktober 1993 te Bogota. Ze groeide op in Papendrecht en verhuisde op haar zestiende naar Amsterdam voor een opleidingsteam voor de vrouwen eredivisie. Om vervolgens twee jaar later bij AFC Ajax te gaan spelen. In 2019 ontving zij haar bachelor diploma in Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. In hetzelfde jaar behaalde ze zilver op het wereldkampioenschap voetbal en won ze de KNVB-beker met Ajax.

Liza staat na 11 seizoenen bij de club bekend als ‘Miss Ajax’. In die tijd heeft ze meer dan 200 officiële wedstrijden gespeeld, is ze twee keer landskampioen geworden en won ze viermaal de KNVB-beker. Op 20 augustus 2014 maakte Liza haar debuut voor het Nederlands elftal. Met het nationale elftal werd zij in 2017 in eigen land Europees kampioen. Momenteel speelt ze voor FC Utrecht.

Naast haar leven als fulltime prof is zij ambassadrice van stichting Life Goals. Liza gebruikt sport met veel plezier als instrument om mensen in een sociaal kwetsbare positie weer aansluiting te laten vinden in de samenleving.

T. (Thijs) Zonneveld

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2022
Expertise: Expertise Topsport, Sport en maatschappij, media en journalistiek
Sport: Wielrennen, strandracen
Nevenfuncties:

Thijs Zonneveld is een voormalig professioneel wielrenner. Hedendaags is hij vooral bekend en actief als columnist, schrijver en journalist. Hij werkt bij het Algemeen Dagblad, is analist bij de NOS en deed deze zomer dagelijks verslag van de Olympische Spelen in Tokio.

Thijs schreef meerdere boeken – voornamelijk over de wielersport – waaronder het onlangs verschenen ‘Altijd Koers’. Voor het schrijven van de biografie van Thomas Dekker, met de titel ‘Mijn Gevecht’, ontving hij in 2016 de prijs van Sportjournalist van het jaar. Als columnist schrijft Thijs regelmatig over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. Zo wakkerde hij onder andere het maatschappelijk debat aan over het menselijker maken van de topsport, de staat van het beweegonderwijs en de huidige beweegcrisis.

Vandaag de dag is hij nog altijd zeer actief als sporter. Naast het hartstochtelijk recreatieve koersen op de fiets heeft hij zich de afgelopen jaren toegelegd op het strandracen. En met succes: in 2015 werd hij Nederlands kampioen in deze discipline en in 2017 en 2018 won hij de strandrace van Hoek van Holland.

R. (Reda) Haouam

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2021
Expertise: Topsport, aangepast sport, ondernemerschap
Sport: Rolstoelrugby
Nevenfuncties: Eigenaar T-WREX

Reda Haouam is actief in het rolstoelrugby op zowel nationaal als internationaal niveau. Zijn club, Amsterdam Terminators, is sinds 1991 actief en daarmee het oudste rolstoelrugbyteam van Nederland. Mede dankzij Reda’s tomeloze inzet binnen en buiten het veld werd deze relatief kleine en nieuwe sport nationaal op de kaart gezet. Vanaf 2008 komt Reda uit voor het Nederlands team en in 2009 werd hij aanvoerder van het nationale team.

Reda zet zijn eigen ervaringen veelzijdig in. Sinds 2010 werkt hij voor het revalidatiecentrum Reade waar hij dwarslaesiepatiënten begeleidt door hun revalidatieproces. Daarnaast richtte hij in 2017 richtte het bedrijf T-Wrex op. T-Wrex staat voor Total Wheelchair Rugby Experience. Het bedrijf is opgericht om de passie voor rolstoelrugby met anderen te delen en om mensen met en zonder beperking op een innovatieve manier te inspireren.

R. (Rocky) Hehakaija

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2021
Expertise: Topsport, sportstimulering
Sport: (Straat)voetbal
Nevenfuncties:

Roxanne “Rocky” Hehakaija heeft van jongs af aan gevoetbald. Als voetballer schopt ze het tot jong Oranje en treedt ze als eerste vrouw toe tot het straatvoetbalteam van Edgar Davids “Street Legends”, destijds ’s werelds beste straatvoetbalteam. Met dit team reist ze de hele wereld over tot een zware knieblessure een einde maakte aan haar voetbalcarrière.

Sindsdien gebruikt ze de kracht van het (straat)voetbal om sociale verandering teweeg te brengen. in 2014 richt ze de organisatie Favela Street op. Een persoonlijk ontwikkelingsprogramma dat jongeren opleidt tot rolmodellen door middel van straatvoetbal. Gebaseerd op de filosofie: als je het beste uit jezelf haalt, kun je een positief verschil maken in je community. Ze wil jongeren het gevoel doorgeven dat ze iets kunnen zijn. Dat ze ertoe doen. Zodat ze zich kunnen losmaken van het beeld dat de maatschappij op ze projecteert.

Favela Street is inmiddels actief in Brazilië, op Haïti, Curaçao, Sudan en hier in Amsterdam. Na jaren werken met jongeren uit alle hoeken – van sloppenwijken tot middelbare scholen en jeugdgevangenissen – heeft ze haar aanpak vastgelegd in een eigen methodiek. Een wetenschappelijk onderbouwd en meetbaar programma dat sociale uitsluiting aanpakt met cognitieve gedragsmatige technieken, waarbij continu aandacht is voor het geloof in eigen kunnen. Zo vergroot Favela Street voor deze jongeren de kansen op een positieve toekomst.

Rocky’s werkwijze is alom gelauwerd. De Britse omroep BBC nam haar op in de “BBC 100 Women”, ze ontving de Joke Smit Aanmoedigingsprijs in 2019 en was één van de genomineerden voor “The World’s Most Innovative Women in 2020 naast Michelle Obama”. Onlangs werd ze de eerste en tot nog toe enige vrouw die vereeuwigd is in het straatvoetbalteam van het wereldberoemde voetbalspel FIFA 20.

K. (Koen) Kouwenberg

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2020
Expertise: Sportstimulering, sportondernemer
Sport: Zwemmen, Fitness, Hardlopen en Fietsen
Nevenfuncties:

Koen Kouwenberg is een bevlogen ondernemer die zich met name richt op de gezonde (motorische) ontwikkeling van kinderen in Amsterdam. Zijn missie is om bewegen een natuurlijk onderdeel te maken van het snel veranderende en verdichtende stedelijk leven.

In 2008 richtte Koen de organisatie Woest Zuid op. Woest Zuid is een naschoolse club waar kinderen in hun eigen belevingswereld bewegen en spelen. Kinderen zijn bij Woest vrijwel altijd buiten en ontdekken de lol van bewegen. Inmiddels heeft Woest Zuid 22 locaties in Amsterdam die zijn gevestigd binnen basisscholen, sportverenigingen en op eigen locaties.

Ook is Koen oprichter van Friends Call me Jim, een innovatief beweegconcept voor kinderen van 2 tot 5 jaar. In 2016 werd een oude autogarage in het centrum van Amsterdam omgebouwd tot een fysieke en digitale beweegomgeving waar kinderen beweegavonturen beleven in een fantasiewereld. Inmiddels worden de beweegavonturen via een app gedistribueerd naar kinderdagverblijven en bij de kinderen thuis. Zo kunnen jonge kinderen overal in de wereld het plezier van bewegen ontdekken.

Daarnaast heeft Koen veel ervaring met het Amsterdamse verenigingsleven. Zo heeft hij twaalf jaar lang de rol van jeugdvoorzitter bij voetbalvereniging Sc Buitenveldert vervuld.

E. (Ellis) van der Weerden

Bekijk LinkedIn
Functie: Vicevoorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2020
Expertise:
Sport: Hardlopen, wielrennen, skiën, golf, hockey
Nevenfuncties: Directeur-Bestuurder Team Sportservice, bestuurslid Atletiekunie

Ellis van der Weerden maakte in 2007 de overstap naar de sportwereld als directeur van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Sinds 1 juni 2015 is zij werkzaam als directeurbestuurder van Stichting Sportservice Nederland. In haar zeven jaar als directeur van de Jaap Eden IJsbaan heeft ze zich de Amsterdamse sportwereld, inclusief de uitdagingen waar sportaanbieders voor staan, eigen gemaakt. Ruim vier jaar geleden begon ze aan een nieuwe functie als algemeen directeur van Team Sportservice Nederland, gevestigd in Haarlem. Ellis voert tevens de directies aan van de onderliggende stichtingen Team Sportservice Noord-Holland, Team Sportservice Zuid-Holland, Team Sportservice Amsterdam en Team Sportservice provincie Utrecht. Zij adviseren en voeren sportbeleid en stimuleringsactiviteiten uit in (en in opdracht van) verschillende provincies en gemeenten. Met 275 medewerkers ondersteunen zij op veel plekken lokale sportverenigingen, bijvoorbeeld met werkgeverszaken. Ze organiseren sportevenementen in kleine en grote gemeenten en initiëren maatschappelijke projecten en programma’s op het gebied van sport en actieve leefstijl. Ellis voert als vrijwilliger diverse nevenfuncties uit, zo is ze voorzitter van de werkgeversorganisatie Netwerk in de sport, bestuurslid van de Atletiekunie en vicevoorzitter van de RvC van de Grote Club Actie. Ellis woont in Amsterdam.

Extern persoon

Bekijk LinkedIn
Functie: test
Lid sinds: test
Expertise: test
Sport: test
Nevenfuncties: test

test

N. (Nick) Romeijn

Bekijk LinkedIn
Functie: Beleidsadviseur Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2017
Expertise:
Sport: (Zaal)voetbal (USC), tennis (Joy Jaagpad) en fitness (OneFit)
Nevenfuncties:

Nick Romeijn is sinds mei 2017 in dienst getreden als adviseur voor de Sportraad Amsterdam. Hij heeft onder andere de opleidingen culturele antropologie (UvA) en cultuur, organisatie en management (VU) afgerond met afstudeeronderzoeken gericht op talentontwikkeling binnen de sport. Nick heeft gewerkt voor NOC*NSF, de Hogeschool van Amsterdam en doet promotieonderzoek naar de opvang en begeleiding van buitenlandse voetballers in het professionele voetbal.

drs. G.J. (Gertjan) Dol

Bekijk LinkedIn
Functie: Beleidsadviseur Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2009
Expertise:
Sport: Voetbal (Wartburgia, A’dam Oost), Crossfit (Crossfit AkA), Hardlopen (RunningHolland), schaatsen en wielrennen.
Nevenfuncties:

Gertjan Dol werkt sinds 2009 als adviseur voor de Sportraad Amsterdam. Hij heeft aan de VU beleid, communicatie en organisatie gestudeerd. Daaraan voorafgaand heeft hij de opleidingen Leisure management en CIOS afgerond. Tijdens en na deze studies is hij vele jaren actief geweest in de fitnessbranche. O.a. als clubmanager van een multifunctioneel sportcentrum en bij de landelijke fitnessorganisatie EFAA. Tussen 2009 en 2013 was hij naast zijn werkzaamheden bij de Sportraad een dag per week verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) als docent Sportmanagement en examinator aan de opleiding Sportmarketing. Daarna maakte hij hij de overstap naar een advocatenkantoor met onder meer een passie voor sport(ers).

J.O.R. (Julius) Egan

Bekijk LinkedIn
Functie: Hoofd / Secretaris Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2009
Expertise:
Sport: Voetbal (Powerleague, WVHEDW en asv De Dijk) en (padel)tennis.
Nevenfuncties: Voorzitter asv De Dijk, lid comite Nationale Sportherdenking en secretaris Dorpsraad Schellingwoude.

Julius Egan heeft na eerst Economie en later Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit van Groningen te hebben gestudeerd zijn eerste werkervaring opgedaan bij de Rijksoverheid. In dit kader heeft hij onder meer onderzoek gedaan naar de staat van de Nederlandse democratie, als diplomaat gewerkt op de Nederlandse ambassade in Madrid en onderhandeld over de ontmanteling van het land Nederlandse Antillen. Na zijn sportieve carrière te zijn begonnen als ijshockeyer heeft Julius jarenlang verdienstelijk gevoetbald op hoog amateur niveau.

J. (Jolanda) Hogewind

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2019
Expertise: Sport en onderwijs
Sport: Turnen
Nevenfuncties: Directeur IJburg College, Bestuurslid Ajax Challenge, voorzitter Mediaraad Amsterdam

Jolanda Hogewind was geruime tijd werkzaam voor het ROC in Amsterdam en was vervolgens tussen 2009 en 2019 directeur van het Calvijn College in Slotervaart. Ze heeft in tien jaar tijd een grote positieve veranderingen in de school en de buurt kunnen bewerkstelligen. Sport heeft een bepalende rol gespeeld in deze transformatie en Jolanda was de drijvende kracht. In een omgeving waar sport en bewegen niet als vanzelfsprekend werd beschouwd heeft ze vanaf haar aantreden stevig en structureel geïnvesteerd in sport. Ze benutte haar netwerk voor het stimuleren van een actieve leefstijl en het ontwikkelen van nieuwe sportieve projecten. Het voetbaltoernooi tussen leerlingen van het Calvijn en Young Professionals van de Zuidas is daar een mooi voorbeeld van. In 2014 ontving ze de Penning Sportraad Amsterdam voor de wijze waarop zij sport als effectief instrument wist in te zetten binnen haar school om leerlingen in beweging te krijgen, bij elkaar te houden en perspectief te bieden. Jolanda woont in Amsterdam. Begin 2019 maakte ze als directeur de overstap naar het IJburg college in Amsterdam Oost.

Z. (Zaid) El Morabiti

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2019
Expertise:
Sport: Zaalvoetbal
Nevenfuncties: Hoofdcoach ASV Lebo, sportcoordinator Calvijn College

Zaid El Morabiti (1984) nam in 2018 na dertien jaar afscheid van het Nederlands zaalvoetbalteam. Na zijn 100e interland werd hij door de KNVB eervol benoemd tot Bondsridder. Hij werd aangesteld als hoofdtrainer van de grootste zaalvoetbalvereniging van Amsterdam – ASV LEBO. De Eredivisie club waar hij zelf speelde en waarmee hij landskampioen werd. Zaid werkte in het verleden onder meer als sportbuurtwerker in Amsterdam West. Inmiddels werkt hij alweer een aantal jaar voor het Calvijn College als sportcoördinator en is daarnaast werkzaam bij de Ajax Challenge. Sinds 2022 is Zaid assistent-coach van het Oranje futsal team, dat zich voor het eerst in 24 jaar weer wist te plaatsen voor een WK.

A. (Arie) Boomsma

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2018
Expertise:
Sport: Basketbal, fitness, yoga
Nevenfuncties: Eigenaar Vondelgym

Arie Boomsma is mede eigenaar van de Vondelgym met een vestiging op de Overtoom, de Zuidas en de Wibautstraat. Een succesvolle sportschoolketen waar wekelijks enkele duizenden Amsterdammers hun weg naar toe weten te vinden. De onderneming heeft ook een sterk sociaal karakter. Naast het reguliere sportaanbod werken ze mee aan sportstimuleringsprojecten op twintig Amsterdamse scholen, hebben ze aanbod voor jonge Amsterdammers met een stadspas op diverse plekken in de stad. Ook Amsterdamse topsportteams Apollo Basketbal, Amstelveense Rugby Club, de nationale selectie van 3×3 basketbal, het nationale Lacrosse team en diverse individuele topsporters vinden er hun weg.

Arie Boomsma is sinds 2004 werkzaam voor radio en tv als presentator en/of producent bij diverse omroepen over maatschappelijke onderwerpen. Vooral over gender, seksualiteit en diversiteit. Daarnaast schrijft hij columns en verschenen meerdere boeken van zijn hand onder meer over beweging, sport en gezonde leefstijl. Al tijdens zijn middelbare schooltijd vertrok Arie voor enige tijd naar Indiana (VS) vanwege zijn basketbal ambities. Hij maakte zijn Havo daarna in Nederland af om vervolgens direct weer naar de VS te verhuizen voor vier jaar studie (sociologie en marketing) en bovenal op College niveau te kunnen basketballen.

mr. M. (Marianne) van Leeuwen

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2018
Expertise:
Sport: Pilates
Nevenfuncties: Voorzitter A.V. V. Zeeburgia, Lid RvC en Auditcommissie Sligro Food Group, Voorzitter RvC en lid Remuneratiecommissie AEB Amsterdam, Lid RvC Sonepar / Technische Unie

Marianne van Leeuwen is voormalig CEO bij mediabedrijf Reed Elsevier (nu RELX), waarvoor zij langere tijd in onder meer Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland werkzaam was. Marianne heeft in 2014, als betrokken ouder, het voorzitterschap van de Amsterdamse Voetbalvereniging Zeeburgia op zich genomen. Op dat moment verkeerde de club in roerige tijden. Samen met haar bestuur heeft ze Zeeburgia verder weten te organiseren en professionaliseren tot een gezondere en toekomstbestendige vereniging. Onlangs kondigde Marianne aan zich niet herverkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap.

Marianne studeerde rechten (Leiden) en volgde executive programma’s aan Harvard Business School en Nyenrode Business University. Marianne is  thans actief als non-executive director in diverse commissariaten waaronder bij Sligro Food Group, Technische Unie en ook als voorzitter RvC bij AEB Amsterdam (Afval en Energiebedrijf gemeente Amsterdam).

prof. mr. M. (Marjan) Olfers

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2018
Expertise:
Sport: Vechtsporten
Nevenfuncties: Bestuurslid Vereniging voor Sport en Recht, bestedingscommissie NOC*NSF, beroepscommissie van Bouwend Nederland en lid Nederlandse Sportraad.

Marjan Olfers is bijzonder hoogleraar Sport en Recht aan de VU in Amsterdam, daarnaast heeft zij een eigen rechtspraktijk. Marjan Olfers adviseert met name over mededingen, markt en overheid, verenigingsrecht en begeleidt organisatieveranderingen en fusies in de sport. Ze houdt zich verder bezig met publiek-private samenwerking, governance en integriteitsvraagstukken. Marjan Olfers promoveerde op een studie over Sport en mededingingsrecht en publiceerde daarnaast over kwesties als staatssteun aan sportorganisaties. Ze is lid van de Nederlandse Sportraad, bestuurslid van de Vereniging voor Sport en Recht, Lid van de bestedingscommissie NOC*NSF en lid van de beroepscommissie van Bouwend Nederland. Zij maakte in het verleden deel uit van de taskforce voorkoming “Agressie op en rond voetbalvelden” en is in 2011-2012 lid geweest van de RvC van Ajax.

C. (Charles) van Commenée

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2018
Expertise:
Sport: Atletiek
Nevenfuncties: Hoofdcoach Atletiekunie, Bestuurslid NL Coach, Vice President Coaching Committee IAAF.

Charles van Commenee is met ingang van 1 oktober 2018 benoemd tot hoofdcoach van de Atletiekunie. Hiernaast is hij internationaal spreker op het gebied van prestatiemanagement en was hij prestatiemanager binnen de technische staf van NOC*NSF. Hij is een geboren en getogen Amsterdammer die opgroeide bij atletiekvereniging AAC (toen nog Olympiaplein, nu sportpark Ookmeer). Charles studeerde aan de ALO in Amsterdam, was werkzaam als docent lichamelijke opvoeding en begon zijn coaching carrière reeds op jonge leeftijd bij diverse sportverenigingen en later voor de Atletiekunie. In het jaar 2000 kreeg hij de Amsterdamse coach van het jaar prijs toegekend. Hij werd achtereenvolgens technisch directeur bij de Britse atletiekbond (2000-2004) en technisch directeur NOC*NSF (2004-2008). Bij de Olympische Spelen van Beijing (2008) was hij Chef de Mission voor het Nederlands Olympisch Team. Na deze Spelen keerde hij in 2008 terug naar Groot-Brittannië om als Hoofdcoach het atletiek team te leiden tijdens de ‘Home Games’, de Olympische Spelen in London (2012). In deze periode van 4 jaar haalde dit team de beste resultaten in de geschiedenis van de Britse atletiek bij Europese- en Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Als coach, bondscoach, technisch directeur en chef de mission was Charles betrokken bij acht Olympische Spelen en bij tientallen wereldkampioenschappen in diverse sporten.

B. (Brian) Benjamin

Bekijk LinkedIn
Functie: Voorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2018
Expertise:
Sport: Basketbal
Nevenfuncties: Bondscoach Nederlandse 3×3 mannen basketbalteam, TD Nederlandse Basketball Bond

Brian Benjamin was tussen 2010 en 2014 raadslid en woordvoerder Sport namens de Amsterdamse VVD en voorzitter van de raadscommissie Bouwen, Wonen, Ruimtelijke Ordening en Klimaat. In het verleden werkte hij voor de gemeente Amsterdam als sportcoördinator Basketbal voor Sportservice Amsterdam en was oprichter van de eerste indoor Golf Club van Nederland (Golf Republic). Sinds 2010 werkt hij voor het ROCva waar hij de verantwoordelijkheid draagt om circa vijfduizend leerlingen in sportaanbod en -locaties te voorzien. Daarnaast is hij als zelfstandig ondernemer werkzaam in opdracht van de gemeente Den Haag waar hij onder meer betrokken was bij de organisatie van het WK hockey in 2014. Brian Benjamin heeft als basketballer in de Nederlandse eredivisie gespeeld in onder andere Amsterdam, Den Helder en Haarlem. Hij was rookie van het jaar in 1994 en werd landskampioen in 1995. Coachervaring deed hij op in de Eredivisie bij de vrouwen in Landsmeer waarmee hij landskampioen werd en bij het Nederlands vrouwenteam U16. Brian is thans bondscoach van het Nederlandse 3×3 mannen basketbalteam dat strijd voor deelname aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo. In 2016 won het team brons op het EK en in 2017 won het zilver op het WK.

prof. dr. W. (Willem) van Mechelen

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2013
Expertise:
Sport: Honkbal, golf, tennis, hardlopen.
Nevenfuncties: Lid adviesraad directie Sociaal Medische Zaken UWV, algemeen directeur Evalua, lid RvC Arbo Unie.

Willem van Mechelen is sinds 1999 verbonden aan VU medisch centrum als hoogleraar Sociale Geneeskunde, in het bijzonder in de bedrijfs- en sportgeneeskunde. De geboren en getogen Amsterdammer speelde honkbal op hoofdklasse niveau. Hij stond in de jaren zeventig voor de klas als gymdocent en studeerde gelijktijdig geneeskunde te aan de UvA. In 1988 werd hij geregistreerd als bedrijfsarts. Sindsdien heeft hij talloze gezondheid- en sportgerelateerde publicaties uitgebracht. In 2010 ontving hij de ‘Citation Award’ van het ‘American College of Sports Medicine’, in 2011 de Burgerpenning van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde voor zijn gehele oeuvre en in 2017 een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel en het erelidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding. In 2018 werd hij lid van de Wall of Fame van de academie voor Lichamelijke Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam. Allen zeer bijzondere onderscheidingen. Momenteel is Willem van Mechelen voor 60% werkzaam bij VUmc. Daarnaast is hij directeur van VUmc spin-off bedrijf Evalua Nederland B.V. en lid van de Raad van Commissarissen van de Arbo Unie B.V.

D. (Daphne) Koster

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2013
Expertise:
Sport: Voetbal
Nevenfuncties: Voorzitter de Aventurijnen, analist FOX sport en NOS.

Daphne is oud-speelster en aanvoerster bij zowel Ajax als het Nederlands Elftal. Sinds haar eerste interland in 1997 droeg ze het Oranje  139 keer, met als absolute hoogtepunt het bereiken van de halve finale op het EK 2009. Verder werd ze zes keer landskampioen van Nederland en was ze de eerste Nederlandse vrouw die een profcontract tekende in de Verenigde Staten, waar ze voor Sky Blue FC uitkwam. Ze sloot haar actieve voetbalcarrière bij Ajax in 2017 af met het winnen van de dubbel. In totaal speelde ze 96 officiële wedstrijden voor de Ajax Vrouwen. Daphne studeerde zowel aan de ALO in Amsterdam als het CIOS, waarna ze aan het werk ging als docent Lichamelijke Opvoeding. Van 2008 tot en met 2014 was ze tevens werkzaam bij de KNVB als talentcoördinator en promotor meisjes/vrouwenvoetbal. Ze was onder meer bestuurslid van de stichting ‘Meer dan Voetbal’, ambassadeur talentontwikkeling bij de ABN AMRO en is veel gevraagd tv-analist voor de NOS en FOX Sports. Op 24 oktober 2017 werd Koster door de KNVB benoemd tot bondsridder. In november 2017 werd Daphne aangesteld als manager vrouwenvoetbal bij Ajax.

M. (Marloes) Coenen

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2013
Expertise:
Sport: MMA
Nevenfuncties: Eigenaar vechtsportschool R-Grip, presentator Spike TV, coach.

Marloes Coenen is meervoudig wereldkampioen in het Mixed Martial Arts (MMA), een mengeling van verschillende vechtsporten. Ze studeerde aanvankelijk Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en stapte over naar de Hogeschool van Amsterdam voor de studie Communicatie waardoor ze training en studie kon combineren in Amsterdam Zuidoost. Marloes begon haar profcarrière in 2000 en werd in Tokyo de eerste vrouwelijke wereldkampioen MMA. In 2017 Beëindigde ze haar sportcarrière als drievoudig wereldkampioen. In 2012 werd haar eigen vechtsportschool geopend door burgemeester Van der Laan in Amsterdam West. In deze eerste specifiek op MMA gerichte gym van Amsterdam kunnen zowel recreanten als topsporters terecht en starten Superhelden al op 3-jarige leeftijd omdat Marloes mensen een levenslang fit wil krijgen met MMA als basis. Marloes Coenen is een ambassadeur voor de (vecht)sport in Amsterdam.

dr. C. (Cees) Vervoorn

Bekijk LinkedIn
Functie:
Lid sinds: 2011
Expertise:
Sport: Zwemmen
Nevenfuncties: Cees is lid van de Bestuursraad van AFC Ajax, boegbeeld van de Nationale Wetenschaps Agenda route “Sport en Bewegen”, directeur van het Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS), bestuurslid van het Sport Data Centre, lid van de wetenschappelijke raad van de Sportraad NL en Voorzitter van NL-Coach.

dr. Cees Vervoorn (1960) studeerde bewegingswetenschappen in Amsterdam (VU), promoveerde in Utrecht (UU, Sportgeneeskunde) en werkte een aantal jaren (1992-1999) bij NOC*NSF als plaatsvervangend hoofd van de afdeling Topsport. Sinds 1999 is Cees werkzaam bij de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Als directeur van de ALO en later als decaan van de faculteit Bewegen, Sport en Voeding. Sinds 2010 is hij daar werkzaam als Lector Topsport en Onderwijs (Professor Elite Sport and Education). Als zwemmer, coach en bestuurder deed Cees mee aan de Olympische Spelen van 1976, 1980, 1984, 1988, 1992 en in 1996 en 2000 als Chef de Mission van de Paralympische ploeg. In 2002, 2004, 2006, 2012 en 2016 was hij als bestuurder betrokken bij de winter en zomerspelen.

drs. K.I.M. (Kirsten) van der Kolk

Bekijk LinkedIn
Functie: Lid werkgroep Topsport
Lid sinds: 2010
Expertise: Topsport en Onderwijs
Sport: Roeien
Nevenfuncties: lid van het topsportplatform Haarlemmermeer

Kirsten is voormalig toproeister. Ze vertegenwoordigde Nederland met Marit van Eupen driemaal op de Olympische Spelen en won zilver en goud op dit onderdeel. Ze studeerde sociale geografie aan de UVA en werkt als bondscoach voor het nationaal vrouwen roeiteam. Daarnaast schrijft ze als freelance journalist artikelen en verzorgd lezingen en workshops rond thema’s als leiderschap en topsport.

drs. W. (Wouter) Stevens

Bekijk LinkedIn
Functie: Vicevoorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2013
Expertise:
Sport: Hockey, golf, tennis, skiën.
Nevenfuncties: Erelid hockeyvereniging H.I.C.

Wouter Stevens Directielid bij Rabobank Amsterdam. Hij droeg na de geleidelijke weg van aanvoerder, trainer, coach en commissielid sinds 2011 t/m 2018 het voorzitterschap van hockeyvereniging H.I.C, één van de grootste (hockey)clubs van Nederland. In november 2018 werd hij door ALV van de club benoemd tot Erelid van H.I.C. Verder staat zijn werkgever Rabobank erom bekend zeer betrokken te zijn bij de sport, leefomgeving en het bedrijfsleven in Nederland. Dat geldt zeker ook voor Rabobank Amsterdam. Een greep uit de sponsoractiviteiten in Amsterdam: een flink aantal hockeyclubs, Jumping Amsterdam, het Stedelijk Museum, de Stadsschouwburg en veel culturele activiteiten zoals het Holland Festival. Wouter heeft zowel gestudeerd aan de VU (Finance) als aan de universiteit van Kaapstad en Chicago (MBA). Daarnaast is hij als commissielid betrokken bij de MKB Amsterdam is de belangenvereniging van en voor ondernemers.

F.J. (Frits) Barend

Bekijk LinkedIn
Functie: Vicevoorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2010
Expertise:
Sport: Voetbal (SC Buitenveldert) en fietsen.
Nevenfuncties: Diversen

Frits rondde het Vossius Gymnasium te Amsterdam af en begon daarna een studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar brak deze voortijdig af. Sindsdien was hij televisie- en radiopresentator, columnist en redacteur. Hij vergaarde nationale faam met het discussieprogramma over sport en actualiteiten Barend & van Dorp, dat van 1990 tot 2006 op de Nederlandse televisie te zien was. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van het magazine Helden.

A. (Ageeth) Telleman

Bekijk LinkedIn
Functie: Voorzitter Sportraad Amsterdam
Lid sinds: 2011
Expertise: Politiek en bestuur, maatschappelijke vraagstukken, sport en organisatie
Sport: Fitness, hardlopen, bergwandelen
Nevenfuncties: Voorzitter Raad van Toezicht ICK Dans Amsterdam, Programmaraad Urban Vitality HvA

Ageeth Telleman was jarenlang werkzaam in de sport als trainster meisjes turnen, onder andere voor DOS Amsterdam en als aerobicinstructeur voor diverse Amsterdamse sportscholen. Zij behaalde verschillende trainer-/instructeursdiploma’s en combineert ervaring in zowel het verenigingsleven als bij commerciële sportaanbieders. In het dagelijks leven is Ageeth managing partner bij organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Zij adviseert bestuurders en managers in de publieke sector bij besturings- en organisatievraagstukken en het realiseren van maatschappelijke impact. Eerder was zij werkzaam bij het Innovatieplatform, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Economische Zaken. Daarnaast was zij lange tijd politiek actief voor D66, onder meer als afdelingsvoorzitter en lijsttrekker in Amsterdam. Haar politiek-bestuurlijke en professionele ervaring zet zij nu in voor de Amsterdamse Sportraad. Ageeth studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Y. (Yannick) Struijs